Toegang- en verblijfprocedure
Om Nederland in te reizen hebt u een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. Een MVV is een visum voor verblijf van langer dan drie maanden in Nederland. Vreemdelingen die zich hier willen vestigen, dienen Nederland in te reizen met een MVV in hun paspoort. Wie niet over een geldige MVV beschikt, kan in beginsel geen verblijfsvergunning aanvragen.
De referent vraagt zowel een mvv en verblijfsvergunning in één keer aan. U volgt dan de procedure voor Toegang en Verblijf (TEV-procedure). Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.
Voordat een TEV procedure kan worden opgestart,, dient het Basisexamen Inburgering in het Buitenland te zijn behaald. Het Basisexamen Inburgering in het Buitenland toetst of de vreemdeling over een basiskennis van de Nederlandse taal en samenleving beschikt. Het examen kost € 350 en dient te worden afgelegd op de Nederlandse vertegenwoordiging in het land van herkomst. Vrijstelling is in uitzonderlijke situaties mogelijk.
Voorts is een belangrijke voorwaarde voor de aanvraag dat de referent beschikt over een duurzaam inkomen dat gelijk is aan het minimumloon. De arbeidsovereenkomst van de referent dient op het moment van de MVV aanvraag nog minimaal een jaar beschikbaar te zijn.